Verkeersschool Wesseldijk

Richtlijn vakbekwaamheid

Bestuurders van voertuigen die zwaarder zijn dan 7,5 ton hadden tot eind 2008 een chauffeursdiploma nodig. De Europese richtlijn vakbekwaamheid nascholing code 95 geldt vanaf 10 september 2008 voor chauffeurs van personenvervoer en vanaf 10 september 2009 is de richtlijn voor chauffeurs van goederenvervoer van kracht. Zij moeten nascholing volgen om de stempel van de code vakbekwaamheid (Code 95) op hun rijbewijs te krijgen. Deze is vijf jaar geldig.

De richtlijn is bestemd voor beroepschauffeurs uit de EU en beroepschauffeurs die in de EU werken en rijden in een voertuig waar rijbewijs C1 (E), C (E), D1 (E) of D (E) voor verplicht is.

Wil je meer weten?

Vraag het ons gerust

Vraag meer informatie aan

Meer informatie over

Welke regels voor welke chauffeurs?

Het is best ingewikkeld allemaal. Daarom hebben de alle regels op een rij gezet voor je.

Nieuwe chauffeurs
Nieuwe chauffeurs die hun rijbewijs C en/of D halen volgens de nieuwe regels (basiskwalificatie), zijn direct in het bezit van Code 95. Ze moeten wel elke vijf jaar nascholing volgen, anders is hun Code 95 niet meer geldig en mogen ze niet meer beroepsmatig rijden.

Chauffeurs met rijbewijs C/D
Chauffeurs met rijbewijs C en/of D, die hun rijbewijs behaald hebben vóór de ingangsdatum van de Richtlijn vakbekwaamheid nascholing code 95, zijn vrijgesteld van het behalen van de basiskwalificatie. Ze zijn wel verplicht om nascholing te volgen wanneer ze momenteel nog beroepsmatig als chauffeur werken.

Voor buschauffeurs en vrachtwagenchauffeurs gelden andere einddatums:

Chauffeurs personenvervoer
Buschauffeurs krijgen zeven jaar de tijd om te voldoen aan de nascholingsuren. Dat wil zeggen dat de vakbekwaamheid voor buschauffeurs die voor de invoerdatum hun rijbewijs hebben gehaald, verloopt op 10 september 2015.

Chauffeurs goederenvervoer
Omdat de regeling voor vrachtwagenchauffeurs een jaar later in is gegaan, moet deze groep op 10 september 2016 voor de eerste keer aan de nascholing hebben voldaan.

Chauffeurs goederen- en personenvervoer
Chauffeurs die zowel voor de vrachtauto als bus vakbekwaam zijn, hoeven niet tweemaal de nascholing te volgen.

Ook voor deze groepen geldt dat ze na het behalen van Code 95, elke vijf jaar aan de verplichte nascholing Code 95 moeten voldoen.

Wat houdt nascholing in?

De Richtlijn vakbekwaamheid nascholing code 95 verplicht dat iedere beroepschauffeur per vijf jaar, 35 uur verplichte nascholing moet volgen. Van deze 35 uur moet minimaal zeven uur (één training) ingevuld worden met praktijktraining.

Logistiek Opleidingscentrum Wesseldijk heeft een breed scala aan Code 95-nascholingscursussen, waaruit je jouw keuze kunt maken. Verder regelen wij voor jou de nodige subsidies, zodat het nascholen van jouw medewerkers geen zware kostenpost hoeft te worden. Ook de administratie nemen we je uit handen.

Wil je dat we de opleidingen in company verzorgen? Dat is uiteraard mogelijk, mits jouw locatie voldoet aan de CCV-eisen. We bekijken samen de mogelijkheden.

Wanneer geldt een vrijstelling?

Sommige chauffeurs zijn vrijgesteld van de verplichte nascholing. Dit zijn onder andere bestuurders van:

  • van lesauto’s, wanneer de les is gericht op het behalen van een rijbewijs;
  • van landbouwvoertuigen;
  • van voertuigen met een maximale toegelaten snelheid van 45 kilometer per uur.

Code 95.

Wil je deze cursus laten meetellen voor de nascholing Code 95? Dat kan. Deze cursus telt voor zeven uur mee in de Code 95 nascholing. De kosten voor het aan- en afmelden Code 95 zijn € 25 per dag.

Btw-vrijstelling.

Ben je particulier en wil je deze vakopleiding volgen? Dan bieden wij deze aan zonder btw. Daarmee bespaar je ruim een vijfde op de totale kosten.

“Vandaag in één keer geslaagd voor C. Dankzij ontzettend gemotiveerde instructeurs, Sandy en Jeroen. De rijschool is begaan en geeft juist die motivatie die zo goed werkt. Helemaal top!”
Arjan
“Zojuist mijn opleiding motorrijbewijs afgerond. Bedankt Sam, voor je geduld en goede lessen.”
Gosina