Bijzondere mobiliteit: rijopleiding volgen met een beperking

Of er nu sprake is van een lichamelijke of geestelijke beperking, in geen geval hoeft het daadwerkelijk een beperking te zijn om je rijbewijs te halen. Wel is het van belang dat onze rijcoaches voldoende informatie beschikbaar hebben om je goed en veilig te begeleiden naar het examen.

Invaliditeit

Voor leerlingen met een lichamelijke beperking hebben wij een Toyota Yaris automaat. Die kan op verschillende manieren worden aangepast:

  • Een tweede bediening voor de richtingaanwijzer. Deze kan zowel met de linker- als de rechterhand bediend worden.
  • Een gaspedaal die met de rechtervoet of linkervoet bediend kan worden. Afhankelijk van de handicap kan het pedaal dat niet wordt gebruikt worden weggeklapt.

Uiteraard heeft de auto rem- en stuurbekrachtiging. Meestal kun je na een paar rijlessen al deelnemen aan het verkeer zoals ieder ander. Ook kun je de auto gebruiken bij de examenrit of bij een testrit met een deskundige. Je rijinstructeur zal er alles aan doen om je zo goed mogelijk voor te bereiden op deze rit.

Andere vormen van bijzondere mobiliteit

Niet alleen bij een direct zichtbare aandoening kan specifieke begeleiding gewenst zijn. Ook als het minder zichtbaar is, zoals bij autisme, ADHD, ADD, PDD-NOS en syndroom van Asperger, is specifieke begeleiding gewenst. Onze speciaal opgeleide rijcoaches weten hoe anders zo’n leerling de wereld om zich heen ziet. En hoe hij of zij de informatie ervaart en verwerkt tijdens het autorijden. De rijcoach stemt het programma dan ook helemaal af op de leerling. De begeleiding is heel concreet en duidelijk. Er wordt rust in de auto gecreëerd en stap voor stap worden alle puzzelstukjes van het autorijden bijgebracht. Bij voorkeur gebruiken wij ook bij leerlingen met een autisme spectrum stoornis de RIS-methode (Rijopleiding In Stappen).

Vooral leerlingen met ADHD zijn gebaad bij een heldere uitleg. De instructie is altijd kort, duidelijk en concreet.

  • Wat is mijn taak
  • Hoe voer ik die uit
  • Wanneer moet ik het doen
  • Waar vindt het plaats
  • Wie is er bij betrokken

Doordat deze leerlingen vaak beelddenkers zijn, wordt in de lesauto veel aanschouwelijk gemaakt. Een persoonlijke informatiemap waarin bijvoorbeeld tekeningen of foto’s worden verzameld, kan hiervan deel uitmaken.

Wij hebben ons gespecialiseerd in deze groep leerlingen gespecialiseerd. Zo zijn alle leerlingen verzekerd van een goede rijopleiding bij Oscar Palm Opleidingen.

 

Rijlesplanning op je mobiel

Uniek in Deventer en omstreken: centrale rijlesplanning op je mobiel.

Lees meer

Ontdek onze webshop

Maak kennis met onze webshop. Daar vind je gratis theorievragen.

Lees meer