Rijbewijs D of D1 haal je bij Oscar Palm

Opleiding busrijbewijs volgen of wil je mensen laten opleiden? Dan zit je bij Oscar Palm Opleidingen goed. We bieden verschillende mooie pakketten. Onze instructeurs leren je vol enthousiasme de fijne kneepjes van het vak.

Je opleiding begint met theorie. De theoriestudie kun je bij ons volgen via een e-learning (thuisstudie) en een dagdeel theorieles per module. Als je eenmaal bezig bent met de theorie, kun je ook starten met de praktijk. Samen met de instructeur bepaald je het aantal lessen. Aansluitend volgt het examen. Alle examens worden afgenomen door het CBR.

Wij bieden trouwens ook verschillende particuliere opleidingen, zoals een motoropleiding.

INFORMATIE
AANVRAGEN  Meer informatie

  Theorielessen busrijbewijs

  De eerste stap in het halen in de opleiding is de theorie-studie. Deze bestaat uit verschillende modules en praktijktoetsen. Tijdens je theorie kun je al starten met rijlessen.

  Modules

  De theoriestudie kun je bij ons volgen via een e-learning (thuisstudie) en een dagdeel theorieles per module. We plannen dat in overleg met je in. De theorie-studie bestaat uit drie modules:

  Tijdens je theoriestudie kun je beginnen met praktijklessen. Praktijkexamen kun je pas doen als je de eerste twee modules hebt gehaald. Daarom adviseren wij meestal te beginnen met lessen als je module 1 en 2 hebt gehaald. Het examen voor module 3 mag je doen nadat je praktijkexamen hebt gedaan.

  Praktijktoetsen

  Naast de theorie zijn er ook praktijktoetsen: de praktische toets en de toets besloten terrein. Net als het examen voor module 3 mag je de twee praktijktoetsen ook na het praktijkexamen afleggen.

   

  Praktijk opleiding busrijbewijs

  Wij adviseren met de rijopleiding te starten zodra je module 1 (verkeer en techniek) en module 2 (administratie) hebt gehaald. Beide modules zijn twee jaar geldig. Module 3 (casestudies) en de twee praktijktoetsen zijn ook twee jaar geldig en mag je op een willekeurig moment – dus ook na het praktijkexamen – afleggen.

  Lessen

  Je leert rijden in een Van Hool bus. Samen met de instructeur bepaal je hoeveel lessen ongeveer nodig zijn. Aan de hand daarvan wordt het praktijkexamen ingekocht. Je weet dus redelijk snel wanneer het examen is.

  Praktijktoetsen

  Volg je de opleiding rijbewijs D met code 95? Dan zijn de praktijktoetsen een verplicht onderdeel. Beide worden verzorgd door een gecertificeerde opleider.

  • Praktische toets: tijdens deze toets is vooral aandacht voor beroepshouding, veilig vervoeren van bagage (verdeling, vastzetten), voorkomen van criminaliteit en illegaliteit, voorkomen van fysieke risico’s, invullen van een Europees schadeformulier, maatregelen bij noodsituaties.
  • Toets Besloten Terrein: je vakbekwaamheid op het gebied van voertuigcontrole en manoeuvreren wordt getoetst.

  Rijexamen

  Je kunt het praktijkexamen aanvragen zodra je de eerste twee theorie-examens hebt behaald. Het praktijkexamen duurt 85 minuten.

  Zo ziet het examen eruit

  Het examen begint met de voorbereiding en controle van het voertuig en de papieren. Daarna rij je binnen en buiten de bebouwde kom en op verschillende soorten wegen. Tijdens het examen moet je aantonen het voertuig in alle facetten onder uiteenlopende omstandigheden te beheersen. Belangrijk onderdeel zijn de bijzondere verrichtingen, zoals een bocht achteruit rijden, keren en halteren.

  Ook is er de zogenaamde navigatie-opdracht. Zonder aanwijzing van de examinator rij je een deel van het examen je eigen route. De examinator bepaalt de plaats waar je heen rijdt. Voor het plannen van de route mag je een kaart gebruiken of een navigatiesysteem. Lukt het niet om de locatie te bereiken? Dat is niet heel erg. Het gaat erom dat je laat zien dat je zelf verantwoordelijke keuzes maakt in het verkeer.

  Criteria rondom het busrijbewijs

  Wie een bus wil besturen met meer dan 8 zitplaatsen (exclusief de chauffeur), heeft een busrijbewijs nodig. Het D-rijbewijs is het ‘gewone’ busrijbewijs. Speciaal voor chauffeurs van kleinere bussen (maximaal 16 zitplaatsen) is het D1-rijbewijs ingevoerd.

  Twee soorten busrijbewijs

  Er zijn twee soorten busrijbewijzen: D en D1.

  • D-rijbewijs: voor chauffeurs van bussen met meer dan 8 zitplaatsen (de bestuurder niet meegerekend.
  • D1-rijbewijs: voor chauffeurs van kleinere bussen (meer dan 8 en maximaal 16 zitplaatsen, exclusief de bestuurder). Een D1-bus mag maximaal 8 meter lang zijn.

   

  Verder gelden de volgende leeftijdscriteria.

  Minimumleeftijd rijbewijs D en E bij D Voorwaarden
  24 jaar Rijbewijs D/DE zonder code 95; rijden op en buiten Nederlands grondgebied.
  21 jaar Rijbewijs D/DE met code 95, rijden op en buiten Nederlands grondgebied.
  20 jaar Rijbewijs D/DE met code 95, uitsluitend rijden op Nederlands grondgebied.
  18 jaar Rijbewijs D/DE met code 95, uitsluitend rijden op Nederlands grondgebied én rijden van geregelde diensten waarvan het traject ten hoogste 50 km is.
  18 jaar Rijbewijs D/DE met code 95, uitsluitend rijden op Nederlands grondgebied én verzorgen van vervoer zonder passagiers.

   

  Europese richtlijnen voor buschauffeurs

  Code 95 volgt een Europese richtlijn en gaat over nieuwe eisen voor het beroep van buschauffeur. CCV geeft daarom geen chauffeursdiploma’s meer, maar zet code 95 op uw rijbewijs, achter rijbewijs D. Code 95 geldt 5 jaar.

  Verklaring van geschiktheid

  Om praktijkexamen voor het busrijbewijs te kunnen doen, heb je een Gezondheidsverklaring van het CBR nodig.

  Dit moet je doen

  Als eerste moet je je laten keuren door een bedrijfsarts of gecertificeerde arbo-arts. Deze persoon vult de achterzijde van de Gezondheidsverklaring in (verkrijgbaar bij ons op kantoor). De Eigen Verklaring sturen wij vervolgens op naar de medische afdeling van het CBR. Na ongeveer 10 werkdagen ontvang je de brief retour van het CBR met daarin de ‘verklaring van geschiktheid’ of een doorverwijzing naar een specialistische arts. De verklaring is één jaar geldig.

  ONZE RIJCOACHES

  Ga op pad met onze vriendelijke, ervaren rijcoaches. Stuk voor stuk professionals die jou op weg helpen. In de tabel hieronder vind je alle coaches per opleiding.

  Naam A AM B BE C C1  CE D T C95 Kantoor
  Ben x x x x x
  Els x
  Erik x x
  Frans x
  Ginette x
  Hanneke x
  Harrie x
  Hendrik Jan x x x x x x x x x x
  Ingeborg x
  Jan x
  Jeffry x
  Jeroen x
  Johan x
  John x x
  Joost x x
  Kimberly x
  Marco x
  Oscar x x x x x x x x x x x
  Oscar vd Wouw x
  Paul x
  Pieter x
  Ralf x x x x x x x
  Richard x
  Silvia x
  Zlatko x x x

   

  LEES MEER

  MOOIE PRIJZEN

  We bieden verschillende mooie pakketten aan. Zonder fratsen, dus je weet altijd waar je aan toe bent. Al onze pakketten vind je iets lager op deze pagina. Verder hanteren wij de volgende prijzen:

  Praktijk

  Losse rijles (60 minuten) 86,50
  Praktijk examen 410,00
  Toets besloten terrein (code 95) 430,00
  Praktische toets (code 95) 405,00

  Theorie

  Zelfstudie theorie (3 boeken + examentraining)  257,75
  Zelfstudie theorie (3 boeken + 3×7 uur e-learing)   319,95
  Klassikale lessen 25 uur verkeer en techniek RV1  250,00
  Klassikale lessen administratie V2D  200,00
  Klassikale lessen casestudie V3D  50,00
  Theorie examen RV1 (Verkeer & Techniek)  56,00
  Theorie examen R2D (Administratie)  56,00
  Theorie examen V2D (Administratie)  56,00
  Theorie examen V3D (Case Studies)  56,00

  Een praktijkles duurt minimaal 120 minuten (twee keer 60 minuten) Om praktijkexamen te mogen doen, moet je in het bezit zijn van RV1, V2D en medisch goedgekeurd zijn.

  Subsidie

  Veel bedrijven in de transport en logistiek zijn aangesloten bij SOOB en mogen gebruik maken van subsidies om mensen op te leiden. Wij ondersteunen je graag bij het aanvragen en indienen.

  Lees meer

  Webshop

  Heb je onze webwinkel al gezien? Daarin hebben we verschillende mooie producten. Van leerboeken en oefenexamens tot e-learnings. Ook voor de beroepschauffeur of logistiek medewerker.

  Lees meer