We helpen je graag aan je trekkerrijbewijs

Ga je de openbare weg op met een tractor, landbouwvoertuig of bosbouwtrekker? Dan heb je een trekkerrijbewijs nodig. Dat geldt ook voor een motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS) dat aan de voorzijde breder is dan 1.30 meter, zoals een treintje, veewagen, landbouwmachine of SRV-wagen.

Het T-rijbewijs is niet nodig wanneer je voor 1 juli 2015 je autorijbewijs hebt gehaald. Dan wordt het T-rijbewijs namelijk automatisch bijgeschreven. Heb je dat niet, dan heb je een gezondheidsverklaring nodig.

Bij Oscar Palm Opleidingen kun je zowel terecht voor de theorie als praktijk. Wij verzorgen de theorielessen in Epe en Deventer.

INFORMATIE
AANVRAGEN  Meer informatie

  Voor wie

  Ben je bestuurder van een landbouw- of bosbouwtrekker (LBT) of motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS)? Dan moet je op de openbare weg in het bezit te zijn van een T-rijbewijs. Ook wel het trekkerrijbewijs genaamd. Om dat rijbewijs te halen moet je een theorie- en praktijkexamen doen en moet je gezond genoeg zijn.

  Uitzonderingen

  Een T-rijbewijs is niet verplicht voor LBT’s en MMBS’en die, inclusief verwisselbaar uitrustingsstuk aan de voorkant, niet breder zijn dan 130 cm en de volgende functionaliteiten hebben: maaien, onkruid bestrijden, vegen, sneeuw ruimen, gladheid bestrijden of hondenpoep verzamelen. Daarnaast mogen deze motorrijtuigen niet voorzien zijn van de mogelijkheid om een aanhangwagen of getrokken verwisselbare machine te trekken.

  Heb je je autorijbewijs voor 1 juli 2015? gehaald? Ook dan heb je geen T-rijbewijs nodig. Bij de verlenging van je rijbewijs wordt het trekkerrijbewijs automatisch bijgeschreven.

  Theorie voor je trekkerrijbewijs

  Oscar Palm Opleidingen verzorgt de theorielessen voor het T-rijbewijs in Deventer en Epe. Klassikale lessen zijn mogelijk in combinatie een zelfstudiepakket met e-learning.

  Theorie-examen

  Het theorie-examen kun je doen vanaf 15,5 jaar en is anderhalf jaar geldig. Doe je theorie-examen dus niet lang van te voren. Tijdens het examen wordt je getoetst op de verkeersregels, verkeersinzicht en algemene kennis van het voertuig. het examen bestaat uit 50 meerkeuzevragen en duurt 75 minuten. Je kunt het examen zelf via Mijn-CBR aanvragen of via onze rijschool. Het examen wordt afgenomen bij een CBR theorie-locatie. Bijvoorbeeld in Deventer of Zwolle.

  Praktijk voor het trekkerrijbewijs

  In de praktijkles leren we je precies hoe je om moet gaan met het voertuig. We bereiden je daarmee goed voor op het examen. Je krijgt les in een Claas Arion 650 powershift voorzien van twee camera’s voor het aan- en afkoppelen en perfect zicht achter.

  Praktijkexamen

  Het examen voor het T-rijbewijs duurt 85 minuten. Je legt het examen af op een Landbouwtrekker (LBT) met aanhangwagen. Van te voren wordt gecontroleerd of je ook geslaagd bent voor je theorie. Vervolgens volgt er een ogentest en moet je enkele vragen beantwoorden over het voertuig. Hierna begint het examen. De examinator toetst of je veilig, zelfstandig en besluitvaardig kunt rijden. En of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers.

  Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid om te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.

  Direct na afloop van de rit vul je het zelfreflectie formulier in terwijl de examinator de uitslag verwerkt.

  Gezondheidsverklaring

  Voordat wij een praktijk-examen kunnen aanvragen voor je, moet er een Gezondheidsverklaring worden ingediend.

  Vanaf 01-11-2017 moet elke kandidaat dit zelf doen en mogen wij het als rijschool niet meer doen. Je gaat naar Mijn CBR en klikt op mijn Gezondheidsverklaring (Eigenverklaring). De kosten voor een Gezondheidsverklaring zijn € 37,80, die kun je direct per iDeal betalen. De Gezondheidsverklaring is één jaar geldig en moet daarom ook niet eerder aangevraagd worden dan dat de rijschool het aangeeft. Bij twijfel overleg even met ons.

  Subsidie

  Het behalen van het T-rijbewijs is een flinke investering. Maar als je aan de slag wilt in de loonwerksector (cumelasector), is het een goede en noodzakelijke investering in je toekomst.

  Tegemoetkoming

  Sociale partners (CUMELA Nederland, FNV Agrarisch en Groen, CNV vakmensen en Vakvereniging Het Zwarte Corps) stellen via het Colland Arbeidsmarktfonds een vergoeding van € 700 beschikbaar als tegemoetkoming in de kosten voor het volgen van de opleiding van het T-rijbewijs. Op de website van Groen Grond Infra kun je achterhalen of je in aanmerking komt voor een subsidie.

  ONZE RIJCOACHES

  Ga op pad met onze vriendelijke, ervaren rijcoaches. Stuk voor stuk professionals die jou op weg helpen. In de tabel hieronder vind je alle coaches per opleiding.

  Naam A AM B BE C C1  CE D T C95 Kantoor
  Ben x x x x x
  Els x
  Erik x x
  Frans x
  Ginette x
  Hanneke x
  Harrie x
  Hendrik Jan x x x x x x x x x x
  Ingeborg x
  Jan x
  Jeffry x
  Jeroen x
  Johan x
  John x x
  Joost x x
  Kimberly x
  Marco x
  Oscar x x x x x x x x x x x
  Oscar vd Wouw x
  Paul x
  Pieter x
  Ralf x x x x x x x
  Richard x
  Silvia x
  Zlatko x x x

   

  MOOIE PRIJZEN

  We bieden een mooi praktijkpakket aan (die vind je iets lager op deze pagina). Verder gelden onderstaande prijzen.

  Theorie

  Theorie e-learning pakket + examentrainingen 62,50
  Losse theorieles (60 minuten) 20,00
  Theorie cursus 60,00
  Standaard theorie-examen CBR 50,00
  Theorie-examen extra tijd CBR 60,00

  Praktijk

  Losse rijles (60 minuten) 85,00
  Praktijk examen 395,00

  Bovenstaande prijzen zijn inclusief btw.

  Webshop

  Heb je onze webwinkel al gezien? Daarin hebben we verschillende mooie producten, ook voor het T-rijbewijs.

  Lees meer

  Onze mensen

  Ga op pad met onze vriendelijke, ervaren instructeurs.  Professionals die jou met enthousiasme op weg helpen in de opleidingstraject.

  Lees meer