Dat groot rijbewijs heb je zo op zak

Wil je gaan rijden met een motorvoertuig dat zwaarder is dan 3500 kilo? Dan heb je het vrachtwagenrijbewijs (ook wel rijbewijs C of groot rijbewijs) nodig. Als je ook een aanhangwagen of oplegger daarbij wilt trekken die zwaarder is dan 750 kilo, dan is het vrachtwagenrijbewijs (E achter C) verplicht.

Oscar Palm Opleidingen kun je veilig en snel je opleiding vrachtwagenrijbewijs volgen. We bieden zowel opleidingen voor C en CE als ook C1. C1 is interessant voor als je bijvoorbeeld een camper of kleine vrachtwagen wilt gaan besturen.

Wij bieden onze vrachtwagenopleidingen aan met en zonder Code 95. Omdat we Gecertificeerd opleider Transport & Logistiek zijn, kun je ook gebruik maken van mooie subsidieregelingen van het SOOB.

INFORMATIE
AANVRAGEN  Meer informatie

  Theorielessen voor het groot rijbewijs

  De eerste stap in de opleiding vrachtwagenrijbewijs is de theorie-studie.

  Modules

  De theorie-studie bestaat uit verschillende modules. Voor vrachtwagenrijbewijs C volg je module 1 en 2. Voor het vrachtwagenrijbewijs C + Code 95 volg je module 1, 2 en 3. Het lesmateriaal (map met drie boeken en 4×7 uur e-learning) kun je bij ons kopen.

  • Module 1: Verkeer & Techniek (RV1)
  • Module 2: Administratie (R2C/V2C)
  • Module 3: Casestudies (V3C) (alleen ingeval van traject 1, met code 95)

  Theorielessen

  Wekelijks geven wij theorieles in de avond. Je kunt dus meteen starten met de theorie. Lessen voor RV1 zijn op de dinsdag avond van 17.30 tot 20.00 uur. Lessen voor V2C/R2C zijn op de woensdag avond van 17.30 tot 20.00 uur. Aansluitend eindig je (indien van toepassing) met een les voor V3C. Wil je snel slagen voor je theorie, dan kun je dus de vakken combineren.

  Als je wilt, kun je tijdens de theorieopleiding praktijklessen volgen. Het praktijkexamen mag je echter pas doen zodra je de eerste twee modules (RV1 en R2C/V2C) hebt behaald. Wij adviseren met de praktijkopleiding te starten na het behalen van de tweede module.

  Code 95

  Volg je het Vakbekwaamheidstraject (code 95)? Dan moet je naast module 1 en 2 ook de 3e module (V3C) volgen. En twee vakbekwaamheidstoetsen: de praktische toets (laden & lossen) en de toets besloten terrein. Het theorie-examen voor module 3 mag je ook na het praktijkexamen doen, net als de twee vakbekwaamheidstoetsen (de praktische toets en de toets besloten terrein). Heb je het rijbewijs C en wil je een praktijkexamen ‘E achter C’ afleggen, dan hoef je niet weer de theoretische vakken te volgen.

  Praktijkopleiding rijbewijs C

  Wij adviseren met de rijopleiding te starten zodra je module 1 (verkeer en techniek) en module 2 (administratie) hebt gehaald. Beide modules zijn twee jaar geldig. Module 3 (casestudies) en de twee praktijktoetsen zijn ook twee jaar geldig en mag je op een willekeurig moment – dus ook na het praktijkexamen – afleggen.

  Lessen

  De praktijk begint met een intest van twee keer 45 minuten (drie keer 45 minuten wanneer je lest voor E achter C). Vervolgens kun je reguliere praktijklessen volgen, bijvoorbeeld één of twee keer per week. Na ongeveer drie rijlessen krijg je van de instructeur een advies voor de rijopleiding. Aan de hand daarvan wordt ook het praktijkexamen ingekocht. Je weet dus redelijk snel wanneer het examen is. De rijlessen zijn in een DAF XF Super Space Cab, uitgerust met een dubbele cabine en voorzien van vier zitplaatsen. Voor CE-lessen rij je met een middenas-aanhangwagen (wipkar).

  Praktijktoetsen

  Wil je de opleiding voor het rijbewijs C of C met code 95 volgen? Dan zijn de praktijktoetsen een verplicht onderdeel. Beide worden verzorgd door onze eigen docenten en onder toezicht van CCV (tak van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen).

  • Praktische toets: tijdens deze toets is vooral aandacht voor beroepshouding, veilig vervoeren van bagage (verdeling, vastzetten), voorkomen van criminaliteit en illegaliteit, voorkomen van fysieke risico’s, invullen van een Europees schadeformulier, maatregelen bij noodsituaties.
  • Toets Besloten Terrein: je vakbekwaamheid op het gebied van voertuigcontrole en manoeuvreren wordt getoetst.

  Rijexamen

  Je kunt het praktijkexamen aanvragen zodra je de eerste twee theorie-examens hebt behaald. Heb je rijbewijs C, dan hoef je voor het praktijkexamen E achter C geen aparte theoriemodules te volgen. Het praktijkexamen duurt 85 minuten.

  Zo ziet het examen eruit

  Het examen begint met de voorbereiding en controle van het voertuig en de papieren. Daarna rij je binnen en buiten de bebouwde kom en op verschillende soorten wegen. Tijdens het examen moet je aantonen het voertuig in alle facetten onder uiteenlopende omstandigheden te beheersen. Belangrijk onderdeel zijn de bijzondere verrichtingen, zoals een bocht achteruit rijden, keren en achterwaarts naar een laaddeur rijden.

  Ook is er de zogenaamde navigatie-opdracht. Zonder aanwijzing van de examinator rij je een deel van het examen je eigen route. De examinator bepaalt de plaats waar je heen rijdt. Voor het plannen van de route mag je een kaart gebruiken of een navigatiesysteem. Lukt het niet om de locatie te bereiken? Dat is niet heel erg. Het gaat erom dat je laat zien dat je zelf verantwoordelijke keuzes maakt in het verkeer.

  Criteria rondom groot rijbewijs

  Voor alle vrachtwagenrijbewijzen geldt dat je in elk geval in het bezit moet zijn van rijbewijs B. Bekijk in de tabel hieronder de criteria per rijbewijs.

   

  Rijbewijs categorie C1 C
  Voertuig Tussen 3500 kg en 7500 kg, maximaal 8 personen exclusief bestuurder Zwaarder dan 3500 kg, maximaal 8 personen exclusief bestuurder
  Leeftijd Vanaf 18 jaar Vanaf 21 jaar (vanaf 18 jaar mits vakbekwaamheid)
  Rijbewijs 5 jaar geldig (inclusief medische keuring) 5 jaar geldig (inclusief medische keuring)
  Examen Theorie- en praktijkexamen
  (en in bezit van geldig rijbewijs B)
  Theorie- en praktijkexamen
  (en in bezit van geldig rijbewijs B)
  Aanhanger of oplegger Maximaal 750 kg Maximaal 750 kg

  Europese richtlijnen voor chauffeurs

  Code 95 volgt een Europese richtlijn en gaat over nieuwe eisen voor het beroep van chauffeur. CCV geeft daarom geen chauffeursdiploma’s meer, maar zet code 95 op uw rijbewijs. Code 95 geldt 5 jaar.

  Trajecten

  Er zijn twee trajecten voor de opleiding vrachtauto rijbewijs.

  • C en C1 Vakbekwaamheidstraject met code 95 voor beroepsmatige doeleinden.
  • C en C1 Rijbewijstraject zonder code 95 niet voor beroepsmatige doeleinden. Dit traject geeft restricties op het gebruik.

  Verklaring van geschiktheid

  Om praktijkexamen voor vrachtwagenrijbewijs C met of zonder Code 95 te kunnen doen, heb je een Gezondheidsverklaring van het CBR nodig.

  Dit moet je doen

  Als eerste moet je je laten keuren door een bedrijfsarts of gecertificeerde arbo-arts. Deze persoon vult de achterzijde van de Gezondheidsverklaring in (verkrijgbaar bij ons op kantoor). De Gezondheidsverklaring sturen wij vervolgens op naar de medische afdeling van het CBR. Na ongeveer 10 werkdagen ontvang je de brief retour van het CBR met daarin de ‘verklaring van geschiktheid’ of een doorverwijzing naar een specialistische arts. De verklaring is één jaar geldig.

  ONZE RIJCOACHES

  Ga op pad met onze vriendelijke, ervaren rijcoaches. Stuk voor stuk professionals die jou op weg helpen. In de tabel hieronder vind je alle coaches per opleiding.

  Naam A AM B BE C C1  CE D T C95 Kantoor
  Ben x x x x x
  Cynthia x
  Els x
  Erik x x
  Frans x
  Ginette x
  Hanneke x
  Harrie x
  Hendrik Jan x x x x x x x x x x
  Jan x
  Jeffry x
  Jeroen x
  Johan x
  John x x
  Joost x x
  Marco x
  Marjolein x
  Oscar x x x x x x x x x x x
  Paul x
  Ralf x x x x x x x
  Richard x
  Sandra x
  Silvia x
  Zlatko x x x

   

  LEES MEER

  Cursusagenda

  Wil je weten wanneer de volgende cursus wordt gegeven of wil je je inschrijven? Check onze cursusagenda.

  MOOIE PRIJZEN

  We bieden verschillende mooie pakketten aan. Zonder fratsen, dus je weet altijd waar je aan toe bent. Al onze pakketten vind je iets lager op deze pagina. Verder hanteren we onderstaande prijzen

  Praktijk

  C/C1 CE
  Losse rijles (60 min.)   70,-   82,50
  Praktijk examen 370 400,-
  Toets besloten terrein (code 95) 430,00 n.v.t.
  Praktische toets (code 95) 405,00 n.v.t.

  Theorie

  Zelfstudiepakket: lesmateriaal inclusief 7 uur examentraining per vak (RV1, R2C en V2C) C1 200,00
  Zelfstudiepakket Code 95: lesmateriaal inclusief 7 uur examentraining per vak (RV1,  V2C en V3C) 234,95
  Theorie examen RV1 (Verkeer & Techniek) 56,-
  Theorie examen R2C (Administratie) 56,-
  Theorie examen V2C (Administratie) 56,-
  Theorie examen V3C (Casestudies) 56,-

  Een praktijkles duurt minimaal 90 minuten (twee keer 45 minuten) Om praktijkexamen te mogen doen, moet je in het bezit zijn van rijbewijs B, RV1, V2C en medisch goedgekeurd zijn.

  Webshop

  Heb je onze webwinkel al gezien? Daarin hebben we verschillende mooie producten, ook voor de beroepschauffeur.

  Lees meer

  Subsidie

  Veel bedrijven in de sector transport en logistiek zijn aangesloten bij SOOB en mogen gebruik maken van subsidies om mensen op te leiden.

  Lees meer.