Regels BE rijbewijs

Regels rondom het BE-rijbewijs. Ze zijn er genoeg. Wil je met een kleine aanhanger op pad? In veel gevallen mag dat gewoon met je autorijbewijs (B). Hieronder hebben we de regels rondom het BE rijbewijs op een rijtje gezet voor je.

Rijbewijscategorie BE
Trekkend voertuig Leeftijd Rijbewijs Examen Aanhangwagen of oplegger
Categorie B Vanaf 18 jaar 10 jaar geldig Praktijkexamen (in bezit van rijbewijs B) 1. Toegestane maximum massa van aanhangwagen of oplegger mag ten hoogste 3500 kg bedragen of
2. Toegestane maximum massa van de oplegger of middenasaanhangwagen mag meer bedragen dan 3500 kg mits: De toegestane maximumlast onder de koppeling van de oplegger of middenas-aanhangwagen niet meer bedraagt dan het verschil tussen de toegestane maximum massa van het trekkend voertuig en de massa in rijklare toestand van het trekkend voertuig en
De toegestane maximum aslast dan wel de som van de toegestane maximum aslasten van de oplegger of middenas-aanhangwagen niet meer bedraagt dan 3500 kg.
Bij overschrijding is min. rijbewijs categorie C1E noodzakelijk.

De volgende voorbeelden kunnen dit verduidelijken:

Voorbeeld 1

regels-be-aanhanger

Oplegger of middenasaanhangwagen

De toegestane maximum massa van een oplegger is 4000 kg en de totale toegestane maximum aslast van de oplegger is 3500 kg en de maximum last onder de koppeling is in dit geval 500 kg.

Trekkend motorrijtuig

De toegestane maximum massa van het trekkende motorrijtuig is 3000 kg en de massa rijklaar is 2000 kg. In gekoppelde toestand draagt het trekkend motorrijtuig maximaal 500 kg van de middenasaanhangwagen of oplegger. Omdat dit minder is dan het verschil tussen de toegestane maximum massa van het trekkend motorrijtuig en de massa rijklaar van het trekkend motorrijtuig (in dit geval 1000 kg) EN de toegestane maximum aslast niet hoger is dan 3500 kg, is dit een combinatie die mag worden bestuurd met rijbewijs BE.

Voorbeeld 2

regels-be-aanhanger2

Oplegger of middenasaanhangwagen

De toegestane maximum massa van een oplegger is 5000 kg en de totale toegestane maximum aslast van de oplegger is 3500 kg en de maximum last onder de koppeling is in dit geval 1500 kg.

Trekkend motorrijtuig

De toegestane maximum massa van het trekkende motorrijtuig is 3500 kg en de massa rijklaar is 2200 kg. In gekoppelde toestand draagt het trekkend motorrijtuig maximaal 1500 kg van de middenasaanhangwagen of oplegger. Omdat dit meer is dan het verschil tussen de toegestane maximum massa van het trekkend motorrijtuig en de massa rijklaar van het trekkend motorrijtuig (in dit geval 1300 kg) is dit een combinatie die niet mag worden bestuurd met rijbewijs BE. Voor deze combinatie is minimaal rijbewijs C1E nodig.

Voorbeeld 3

regels-be-aanhanger3

Oplegger of middenasaanhangwagen

De toegestane maximum massa van een oplegger is 5000 kg en de totale toegestane maximum aslast van de oplegger is 4000 kg en de maximum last onder de koppeling is in dit geval 1000 kg.

Trekkend motorrijtuig

De toegestane maximum massa van het trekkende motorrijtuig is 3500 kg en de massa rijklaar is 2000 kg. In gekoppelde toestand draagt het trekkend motorrijtuig maximaal 1000 kg van de middenasaanhang-wagen of oplegger. Hoewel dit minder is dan het verschil tussen de toegestane maximum massa van het trekkend motorrijtuig en de massa rijklaar van het trekkend motorrijtuig (in dit geval 1500 kg), mag deze combinatie niet worden bestuurd met rijbewijs BE omdat de toegestane maximum aslast hoger is dan 3500 kg. Voor deze combinatie is minimaal rijbewijs C1E nodig.

NB – De toegestane maximum massa, de toegestane maximumlast onder de koppeling en de toegestane maximum aslast staan vermeld op het kentekenbewijs en zijn opgenomen in het kentekenregister.

De massa in rijklare toestand staat vermeld op kentekenbewijzen die vanaf 2009 zijn afgegeven. Daarnaast is deze waarde, ook voor kentekens van vóór 2009, opgenomen in het kentekenregister.

Webshop

Heb je onze webwinkel al gezien? Daarin hebben we verschillende mooie producten, waaronder theorielessen.

Lees meer

Onze mensen

Ga op pad met onze vriendelijke, ervaren instructeurs.  Professionals die jou met enthousiasme op weg helpen in de opleidingstraject.

Lees meer.