Voor in Nederland en het buitenland

Ga je met een klein recreatiebootje het water op? Dan is een vaarbewijs niet verplicht. Het is pas verplicht als je vaart in een boot die sneller kan dan 20 kilometer per uur. Ook wanneer je in een boot vaart die langer is dan 15 meter, dan is een vaarbewijs verplicht.

Wil je in het buitenland gaan varen? Bekijk dan hieronder de regels. Je kunt namelijk niet zomaar overal varen met het Nederlandse papiertje. Of bekijk de website van CBR.

Bij Oscar Palm Opleidingen haal je je V1 of V2 snel en voordelig. De theoriecursus geven wij klassikaal in Deventer.

INFORMATIE
AANVRAGENNAAR CURSUSAGENDA

Meer informatie

Regels rondom het vaarbewijs

Voor bootjes korter dan 15 meter (en langzamer dan 20 km/u) is geen vaardiploma nodig. Maar er gelden wel bepaalde leeftijdsgrenzen.

Vaarbewijs 1

Wanneer je vaart in een schip dat onder de vaarbewijsplicht valt, is voor de kleinere binnenwateren een vaarbewijs 1 voldoende. Je mag examen doen als je 14 bent. Hoewel het vaarbewijs pas van kracht wordt op het moment dat je 18 jaar bent, kan het handig zijn als je eerder examen doet. Het examen wordt elk jaar lastiger, en bovendien kun je dan straks met 18 jaar meteen het water op.

Soort bootLeeftijdVaarbewijs
Bootjes zonder motor en korter dan 7 meterNiet nodig
Open motorbootjes zonder motor en korter dan 7 meter, max 13 km/u12 jaarNiet nodig
Motorboot en zeilboot, korter dan 15 meter, max 20 km/u16 jaarNiet nodig
Alle boten langer dan 15 meter of sneller dan 20 km/u18 jaarVaarbewijs 1

Vaarbewijs 2

Vaarbewijs 2 is een aanvulling op vaarbewijs 1. Met vaarbewijs 1 mag de kapitein namelijk niet op alle binnenwateren varen. Voor drukke vaarwegen zoals het IJsselmeer, de Waddenzee, de Eemsmonding/Dollard, de Oosterschelde en de Westerschelde heb je Vaarbewijs 2 nodig.

Vaarbewijs in het buitenland

Vaarde je voorheen in het buitenland? Dan was het zo dat de Nederlandse regels ook voor jou van toepassing waren in alle Europese landen. Dat is tegenwoordig niet meer zo. Steeds meer landen vinden de Nederlandse vaarbewijsregels te mager.

Wat voorbeelden

Wil je varen voor de kust van Italië, Kroatië (vanaf 3 meter lengte of vanaf 6 pk) of Spanje (vanaf 9,5 pk)? Dan heb je vaarbewijs 2 (‘ICC for inland and coastal waters’) nodig. Terwijl je in Nederland voor de kust mag varen zonder vaarbewijs. In de Nederlandse havens geldt overigens wel een vaarbewijsplicht voor motorboten, die sneller kunnen varen dan 20 km per uur en voor alle schepen langer dan 15 meter.

ICC

De Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties heeft bij resolutie 40 bepaald dat er in Europa één vaarbewijs moet komen. Zodat alle Europeanen zonder problemen door heel Europa kunnen varen. Dat is het International Certificate of Competence (ICC) geworden. Dit document zit sinds 1 januari 2010 automatisch bij het vaarbewijs in. Het vaarbewijs 1 is gelijk aan het ICC ‘internal waters’.
Het vaarbewijs 2 is gelijk aan het ICC ‘coastal waters’. Het ICC hoeft dus niet meer apart te worden aangevraagd.

Kroatië, Italië en Spanje passen de resolutie 40 al toe (ICC is dus verplicht is). Andere landen zullen volgen. Het is daarom raadzaam ook in die landen over een ICC te beschikken.

Cursusagenda

Wil je weten wanneer de volgende cursus wordt gegeven of wil je je inschrijven? Check onze cursusagenda.

Prijzen

De cursus vaarbewijs is een theoretische cursus en wordt klassikaal gegeven.

Vaarbewijs 1

Cursus€ 130inclusief koffie/thee
Examen€ 42aanmelden via mijnCBR.nl
Lesmateriaal€ 25verkrijgbaar via instructeur

Vaarbewijs 2

Cursus€ 175inclusief koffie/thee
Examen€ 50aanmelden via mijnCBR.nl
Lesmateriaal€ 25verkrijgbaar via instructeur
Koersplotter er vaarpasser€ 20verkrijgbaar via instructeur

 

Opleidingen

Wist je dat je bij Oscar Palm Opleidingen ook terecht kunt voor verschillende particuliere en zakelijke rijopleidingen? Je vindt ze allemaal via de knop hieronder.

Lees meer

Onze mensen

De opleiders van Oscar Palm zijn stuk voor stuk vriendelijke, ervaren instructeurs.  Professionals die jou met enthousiasme op weg helpen in je opleidingstraject.

Lees meer